субота, 23. јул 2016.

ONA KOJU VALJA SLUŠATI Novi Roman by Nelly Poerich, I RECENZIJA Isidore Bjelice /siže i uvod romana



RECENZIJA

Isidora    Bjelica

 

ONA KOJU VALJA SLUŠATI je roman retko zanimljive dramaturgije koji daje odgovore na pitanja psihologije i ontologije savremene žene. Njenih strepnji, nada, ega, ljubavi, ambicija…

Neli je stvorila nju ejdž Mirjam zaplet toliko prijemčive ne samo svojim briljantnim dijalozima već i likovima koji funkcionišu kao paradigme ovog novog sveta u kome se nalazimo u kome se prepliću arhetipski odnosi ali i nove informacijske dimenzije muško ženskih odnosa.

 

Koliko žena ostaje žena, koliko je menja karijera, ambicija, ljubav, okolnosti brzine života…

Šta su htenja i snovi današnje dvadest devetogodišnjakinje postaje univerzalna priča u kojoj se prepoznaje svako biće zagubljeno u triviji stvarnosti i daljini sopstvenih iluzija…

Posebnu vrednost ovom romanu daje neočekivano izbegavanje svih stereotipa iako nam se čini da pratimo jednu dobro poznatu  priču svakim pasusom shvatamo koliko je nepoznatog u poznatom, neobičnog u običnom pa čak spisateljica nema ni strah od hepi enda koji ovde poprima jednu potpuno novu dimenziju…

 

Leksika, dramaturška dinamika, dijalog, opisi likova sve je to sačinjeno na jedan veoma delikatan i nepretenciozan način koji čitaoca uvlači u ovaj čudesni mikrokosmos života jedne mlade žene….

Roman tako u skladu sa Jausovom tezom estetike recepcije može se čitati višedimenzionalno, zavisno ko šta očekuje i može da vidi…Kao uzbudljiva priča o ljubavi i sazrevanju, novinarstvu, ambicijama i smislu i impostaciji mlade žene u savremenom društvu koje boluje od svih starih atavizama ali i kao post post moderna slagalica koja nam kroz jake emocije daje novi ram otudjenog društva.

Ona koju je valjalo slušati postavlja se kao ultimativni roman nove generacije žena koja će svaka pronaći svoju tačku anagnorizma, bilo da se ona ostvaruje preko emocija, kognicije ili same dramturgije…

O samoj preciznosti vodjenja radnje i likova govori jasna predstava da se roman može gotovo automatski transponovati u seriju ili film sa onim istim neodoljivim potencijalom oslobodjene ženskosti sa kojim je to nekada virtuozno činila omiljena Mirjam…

Okolnosti, moral, svest sve je to danas drugačije ali ne i ona kvintesencija ženskosti koja uvek iznova sanja svoj romantični san bez koga se oseća neostvarenom ma kako da je uspešna.

Roman koji se voli i kojem se ponovo vraća

 

 

 Beograd, 20.09.2017                                                                                                                                

 

 

Siže Romana

 

Sara Skitnja je dvadesetdevetogodišnja novinarka urednica ženskog časopisa “Dama sa Stilom“. Njenu ambiciju, alegorično oslikavaju i njene dragocene štikle, koje je pri svakom kuckanju opominju i upozoravaju da zadugo ne odstupi od koda normalnosti, i pored ružičastih naočara, dok se čvrsto drži riskantnih stepnika pri uspinjanju na društvenu lestvicu uspeha. Zadojena ljubavlju, Sara, kao profi -borac, hrabro staje na  stranu istine i pravde,  otvoreno prkoseći vremenu koje je u raskoraku.

 Kroz niz originalnih rubrika dotiče se mnogih tema, vrcajući savetima. Kad joj ponestane odgovora na tajnovitom životnom putu, novog vremena gde  kompjuterizacija ima sve veći primat, traži ih  i u zvezdama.

U potrazi za pravom, iskrenom ljubavlju, njen ljubavni život  je pun dramatičnih obrta . Ulazi u  raznorazne zaplete pri kojim su barometri, tuge, očaja  i svake ružne pojave, njene tri veštice, tri krpene lutke koje “žive“ u njenoj kući. Taj njen bajkovit pogled na svet je izdvaja i čuva od surove  realnosti, sa kojom se suočava i maestralno nosi.

 U trenucima osame iz njene preosetljivosti izranja poetičnost koju pretače u stihove pišući poeziju.

Sarina omiljena parola je “Istina na na tronu pravde”...


 UVOD

TUMARAJUĆI SNOVIMA DA DOKUČI JAVU… SARIN ODRAZ uoknu vremena

Neka čudna tmina se jezno ušunjala u usnule nade starosedeoca Beograda, i mladeži koja  odasvud navire, umrežena virtuelnim komponentama komunikacije. Upečatljiv trag nespokoja se gotovo svuda ogledao, baš kao u nekog nemilog stranca, naročito iza ponoći znatno uveličan uličnim svetiljkama. I pored svesrdnog opiranja nekakva prinudna  pognutost u duhu gospodstva se nazirala na nisci proteklih godina koje su poštapane strepnjom zakoračile u novi vek..

Ljubav  zbunjivo posustaje, pred dugim tipkanjem  magičnih dugmića, neumorne tastature, hladnokrvnog kompjutera, opažajući samo ona srca koja  napaja  krvotokom.   Ogoljena žutom štampom, kao kakva prostitutka, zazire od svakog bahatijeg mračnijeg ugla ili  pločnika, pa  i od tog ubitačnog čvrkanja , uvek na meti  gadnih virusa. 

I kad bi se u iscrpnom naporu odupirala pohotnim sladostrasnim užicima, da sačuva svoje dostojanstvo, neki bi je dokačio, onako s leđa, klošarski. Zaražena sistemom, gordila bi se poput čelične lady, pokazujući i pesnice ako ustreba. Ali bi ubrzo prozvana od Vaseljne, posustala u toj borbi sa vetrenjačom, i pala u postelju neuništive negovateljice Nade.

Okrepljena njenim čarobnim napicima, iznova se pridiže, i nastavi da sledi puteve svog  plemenitog srca, i onda kad je dokači strepnja od granica, nekih novih daljina. I sad je pri zalasku Sunca, naglo prikoči  Carinica Tuga,  kao da je najokorelija krijumčarka droge, te opet neodlučno  zasta, kršeći svoje lepo izvajane, duge prste umetnice. Bol se poneo izrugavanjem, preturajući po njenim elegantnim koferima ukrašenim zlatnim rubovima i drškama.... Ljubav se najednom okuraži normalnošću koja se najviše čuje i najduže traje. Otresito štiklama probode tog dosadnog obada, koji se obadao oko njenog damskog šešira. A Tugu oduva taman toliko,  koliko da joj utekne u pravcu lastinog repa.

“Moram požuriti, pre nego dva suprostavljena veka krenu da raspinju kazaljke do bestraga” , - bodrila je sebe naglas ta poželjna, naočita ratnica “ Romantika se drži na slamci spasa, u strahu da zauvek ne potone. Anđeoski ribari zatajili, da je bar oni spasu nekim veštijim zamahom božje udice”.

Sitni sati  su se sve bezvoljnije ukrcavali  u turbolentni voz  vremena u kome je umetnost lepote i preživljavanja za većinu postala misaona imenica. Samo bi njegovu halabuku i  drske zvižduke ispratio, odvažni lavež pasa i nehajni vetar sudbine....

                  RECENZIJA 


nevenka Jovanović art nelly Poerich
ZAŠTIĆENA AUTORSKA PRAVA
stroogo zabranjeno svako kopiranje i POSTAVLJANJE NA DRUGE KANALE

Нема коментара:

Постави коментар